4 Ocak 2012 Çarşamba

HALI SAHA SAKATLIKLARI

Havaların ısınmasıyla beraber binlerce spor sever spor yapmak hevesiyle halı sahalara koşmaktadır Futbol ülkemizde en popüler spor dalıdır ve birçok insan için tek spor yapma olanağıdır.. Halı sahada futbolu en çok otuz yaş ve civarı insan oynamaktadır. Koşmak değil hayat için koşuşturmak zorunda kalmış bu kitle halı sahada gerçekten koşma imkanı bulur. Aylarca iş dışında ciddi bir fiziksel aktiviteleri olmayan insanların çıkıp oynayabilecekleri halı sahalar bir takım önemli sakatlıklarıda beraberinde getirmektedir. Halı saha futbolu açık hava futboluna göre altı kat daha fazla yaralanmaya neden olmaktadır. Herhangi bir profosyonel futbol maçında yaşanan düşme olayları aynı fiziksel koşullarda halı sahada yaşansa sonuçları çok daha acı olurdu.

        Direkt beton üzerine yumuşatıcı bir ara zemin ilavesiyle değişik kalitede ve  kolayca yapılan sert  halı sahalar amatör sporcuların sağlığını zorlamaktadır.Halı sahaların zeminleri özellikle kuru iken oldukça yüksek  yüzey sürtünmesine sahiptir. Şok absorban özelliği olmadığı için sert halı saha çim saha kadar esnek olamadığından çok sakatlanmalara sebebiyet vermektedir.

        Düzenli spor yapmak isteyen amatör kişiler halı sahada futbol gibi mücadele sporlarını tercih etmeleri sakatlanmaları arttırmaktadır. Halı saha sakatlıklarının başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir;
      

-         Halı sahada futbol oynayan orta yaş gurubu amatör futbolcular bazı hareketlerin nasıl olacagı, nasıl düşülecegi veya rakibe nasıl müdahale edileceğini tam ayarlayamadığından kontrolsüz oynamaları sakatlanma riskini arttırmaktadır.
-         Tüm spor aktivitelerinde en az 10-15 dakika ısınma egzersizleri yapmak ve 5 dakika germe hareketleri yapmak gerekir. Genelde insanlar halı sahaları saatlik kiraladığından sahaya gelir gelmez maça başlamaktalar ve böylece ısınmadan maça başladıkları için çok sakatlık olmaktadır.
-         Halı saha futbol malzemelerinin özellikle ayakkabıların özel olması gerekir. Her spor ayakkabısı ile halı sahada futbol oynanmaz.
-         Herhangi bir sistemik rahatsızlığı olanlar ve sigara alkol kullananlar risk gurubunda olup doktor kontrolünden geçerek doktorların izin verdiği ölçüde spor yapmalı. Ayrıca halı saha maçından en az 4 saat önce yemek yemiş olmalı ve her 15 dakikada bir bir bardak sıvı alınmalıdır.

         Halı saha sakatlıklarında sporcudan kaynaklanan en önemli etken oyuncunun fiziksel kapasitesidir.  Kas iskelet sistemi kapasitesi yeterli olmayan ve dayanıklılığı azalmış vücudu çok zorlamamak gerekir.

        Halı sahada en çok ayak bileği, diz, aşil tendon zedelenmeleri görülür. Sert zemin ve aşırı kullanıma bağlı olarak arka baldır kas zorlanmaları ve bel ağrılarılarına rastlanır. Tabanı iyi kavramayan spor ayakkabılar ıslak ve sert zeminde ani yavaşlama ve durmalarda düşmeler sonucu dirsek ve ön kol kırıkları olmaktadır.

        Halı saha sakatlanmalarından korunmak için özellikle kişi kendi fiziksel kapasitesini bilmeli, halı saha zeminini kontrol etmeli, halı sahaya uygun spor malzemesi kullanmalı, ısınma-soğuma egzersizlerini uygun bir şekilde yapmalı herşeye rağmen sakatlanma olunca hemen buz uygulaması yapıp doktora müracat edilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder